Stress- en Traumasensitief Werken – Maak het verschil voor jouw cliënten
Als professional in het sociaal domein kom je dagelijks in aanraking met mensen die te maken hebben met complexe problemen op verschillende leefgebieden. Veel van hen ervaren chronische stress als gevolg van ingrijpende jeugdervaringen. Onderzoek, zoals de Amerikaanse ACE (Adverse Childhood Experiences) study, toont een direct verband aan tussen negatieve jeugdervaringen en een verhoogd risico op chronische ziekten en psychische problematiek op latere leeftijd.
Kindermishandeling, partnergeweld, verwaarlozing en seksueel misbruik laten diepe sporen na. Deze ervaringen beïnvloeden iemands denken, handelen en emotie-regulatie. Cliënten met chronische stress vergeten vaker afspraken, vinden het moeilijk om in actie te komen en hebben moeite met het reguleren van hun emoties en verlangens. Dit vraagt om een andere benadering van hulpverlening: stress- en traumasensitief werken.
Wat leer je in deze training?
Waarom deze training?
Het signaleren en erkennen van trauma en chronische stress is een essentiële vaardigheid voor elke professional in het sociaal domein. Door stress- en traumasensitief te werken, help je cliënten niet alleen met hun huidige problemen, maar draag je ook bij aan duurzame verandering en herstel.
Wil jij je kennis en vaardigheden uitbreiden en écht het verschil maken voor cliënten met trauma en chronische stress? Volg dan deze waardevolle training en draag bij aan een veerkrachtige toekomst!
Inhoud van de training
Dag 1
De ACE-study
Zelfzorg
De invloed van hechting
Verschillende soorten trauma
De gevolgen van trauma
Window of tolerance en de drie breinen
De invloed van chronische stress op het dagelijks functioneren
Belang van psycho-educatie
Dag 2
Verbindingen en herstel
Vergroten van veerkracht
Gebruik van screenings-instrumenten
Risicogestuurde en herstelgerichte hulpverlening
Het geven van psycho-educatie
Stress- en traumasensitieve gespreksvoering
Praktische informatie
Maatwerk: Deze training wordt in-company aangeboden.
Doelgroep: professionals die werken in de kinderopvang, onderwijs, jeugdzorg, gezondheidszorg, ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking, welzijn & maatschappelijke opvang, centra voor jeugd en gezin, sociale wijkteams, gemeenten en vrijwilligersorganisaties
Deelnemers: In overleg (maximaal 12 personen)
Tijdsinsvestering: 2 dagen , deze training kan desgewenst in overleg verkort worden.
Kosten: zie tarieven
SKJ: 15 acreditatiepunten ( voor het volgen van de hele training